Sexshop

SOA info


SOA / geslachtsziekten informatie van Sexshop TakeThis.

Wat is een SOA en wat moet je ermee (en hoe kom je van die onzin af)?

Het woord SOA staat voor Sexueel Overdraagbare Aandoening. Juist ja, een ziekte die je dus op kan lopen door te vrijen. Dat het hierbij voor een groot deel gaat over onveilig vrijen moge duidelijk zijn. Dat wil echter niet zeggen dat je met een condoom of beflapje helemaal 100% safe bent. Er kan altijd iets gebeuren waardoor je toch iets oploopt. Op zich is dit in de meeste gevallen geen ramp zolang je er maar snel bij bent en het probleem direct aanpakt. Sexshop TakeThis heeft hiervoor een groot aantal zelftesten in het assortiment. Hiermee kun je thuis in alles rust en privacy van je eigen omgeving testen of je iets hebt opgelopen. Mochten de test resultaten positief zijn gan dan vooral gelijk naar de dokter. Hij of zij kan je 100% zekerheid geven over wat je hebt en vooral over hoe je het op kan lossen. 

In onderstaande teksten hebben we info voor je over de meest voorkomende SOA's of Geslachtziekten. 


Chlamydia
(geloof je het verhaal hieronder verder wel en ben je op zoek naar een chlamydia zelftest? Klik dan hier)

Chlamydia is een seksueel overdraagbare aandoening (soa). In Nederland is chlamydia de soa die het meest voorkomt. Het is een infectie die wordt veroorzaakt door een bacterie. Deze nestelt zich in de slijmvliezen van de vagina, de baarmoedermond, de plasbuis of de anus. De infectie kan zich in het lichaam verspreiden en voor verschillende klachten zorgen. Chlamydia kun je oplopen door seksueel contact. Niet alleen door penetratie (neuken) maar ook door direct contact van de slijmvliezen van de geslachtsorganen. Bij het gebruik van condooms is de kans op het oplopen van chlamydia kleiner. Chlamydia is eenvoudig te genezen met een antibioticumkuur.

Klachten bij de vrouw 
70 procent van de vrouwen met chlamydia heeft geen klachten. Hierdoor kan iemand zonder het te weten jarenlang met chlamydia rondlopen en anderen infecteren. Als er wel klachten zijn, dan gaat het meestal om toegenomen vaginale afscheiding of een branderig gevoel bij het plassen. Soms is er vaginaal bloedverlies tussen menstruaties door, bloederige afscheiding na het vrijen of pijn in de onderbuik. Als de infectie in de anus zit, dan kan dat klachten geven van jeuk, pijn of slijmerige afscheiding uit de anus. 

Klachten bij de man 
Ook mannen merken vaak niet dat ze chlamydia hebben opgelopen. Soms is het te merken aan pijn bij het plassen of wat afscheiding uit de penis. Ook jeuk, pijn en slijmerige afscheiding uit de anus komen voor als de infectie door anale seks is opgelopen. Ook zonder duidelijke klachten kan iemand anderen toch infecteren door middel van onbeschermde seks. 

Mogelijke gevolgen bij de vrouw 
Zonder behandeling kan chlamydia opstijgen via de baarmoeder naar de eileiders. Er ontstaat dan een eileiderontsteking, die zich kan uitbreiden naar de buikholte. Dit heet PID (Pelvic Inflammatory Disease: ontsteking in het bekkengebied). Een eileiderontsteking kan gepaard gaan met koorts en (hevige) pijn in de onderbuik. Door een snelle en goede behandeling met antibiotica kan een eileiderontsteking volledig genezen. Deze ontsteking veroorzaakt littekens en verklevingen in de eileiders. Dit kan leiden tot chronische onderbuikpijn, onvruchtbaarheid of een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. 

Mogelijke gevolgen bij de man 
Ook bij mannen kan de ontsteking opstijgen. Dit komt minder vaak voor dan bij vrouwen. De bacteriën kunnen via de plasbuis en de zaadleiders terechtkomen in de bijbal. Dit kan dan leiden tot een bijbalontsteking. Een bijbalontsteking geeft pijn en zwelling van de balzak. Soms is er ook koorts. Langdurig bestaande chlamydia-infecties kunnen bij de man ook zorgen voor littekens en verklevingen in de plasbuis en zaadleiders. Dit kan net als bij de vrouw leiden tot verminderde vruchtbaarheid. 

Behandeling 
Chlamydia is goed te behandelen met antibiotica. De behandeling van chlamydia bestaat meestal uit een eenmalige antibioticumkuur. Bij een chlamydia-infectie in de anus is de behandeling meestal een kuur van één tot drie weken. Na een chlamydia-infectie treedt geen natuurlijke afweer op, er ontstaat dus geen bescherming tegen nieuwe infecties. Chlamydia kan hierdoor gemakkelijk opnieuw worden opgelopen. Het is daarom erg belangrijk dat alle seksuele partners worden onderzocht en behandeld. Omdat chlamydia veel voorkomt en je het gemakkelijk opnieuw oploopt, is het verstandig om na een half jaar opnieuw een onderzoek te laten doen, zeker als iemand wisselende sekspartners heeft. 

Partnerwaarschuwing 
Seksuele partners uit de zes weken voordat de klachten begonnen, moeten op de hoogte worden gebracht. Zij moeten zich ook laten testen en eventueel behandelen. Als er geen klachten zijn, dan moeten alle sekspartners van de laatste zes maanden worden gewaarschuwd. 
(bron : soaaids.nl)


Gonorroe
(snel even testen of je zelf iets hebt? klik dan op deze link)

Gonorroe wordt veroorzaakt door een bacterie, die leeft op en in de slijmvliezen van de vagina, penis, anus, keel en ogen. Als gevolg van orale seks (beffen/pijpen) kunnen zowel mannen als vrouwen gonorroe in de keel hebben. Bij een infectie in de anus zijn er meestal geen klachten.  Soms is er iets meer slijm, pusachtige afscheiding of bloed bij de ontlasting.

Verschijnselen bij de vrouw
Vrouwen hebben veelal geen klachten als gevolg van gonorroe. Soms is er iets meer afscheiding dan normaal. Deze kan onaangenaam ruiken en ziet er anders uit (pus). Plassen kan pijn doen.

Mogelijke gevolgen bij de vrouw
Zonder behandeling kan gonorroe opstijgen via de baarmoeder naar de eileiders. Er ontstaat dan een eileiderontsteking, die zich kan uitbreiden naar de buikholte. Dit heet P.I.D. (Pelvic Inflammatory Disease: ontsteking in het bekkengebied). Een eileiderontsteking kan gepaard gaan met koorts. Je voelt je ziek en hebt pijn in de onderbuik.  Door een snelle en goede behandeling (antibiotica en bedrust) kan een eileiderontsteking volledig genezen. Een eileiderontsteking die niet (goed) of te laat wordt behandeld, veroorzaakt littekens in de eileiders. Hierdoor kan de eileider verstopt raken. Dit kan leiden tot onvruchtbaarheid of een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Een zwangere vrouw kan gonorroe overdragen op haar baby. De oogjes van de baby kunnen tijdens de bevalling in aanraking komen met de bacteriën in de vagina. Door een goede behandeling tijdens de zwangerschap wordt besmetting van de baby voorkomen.

Verschijnselen bij de man
Als man krijg je meestal enkele dagen tot twee weken na het oplopen van gonorroe de eerste klachten. Die bestaan uit pusachtige afscheiding uit de plasbuis, die vaak gelig of groenig van kleur is, en een branderig of geïrriteerd gevoel bij het plassen. Ook moet men regelmatig kleine beetjes plassen. Soms zijn er helemaal geen klachten. Ook dan kan de ziekte overgedragen worden.

Mogelijke gevolgen bij de man
Ook bij mannen kan de ontsteking opstijgen. Dit komt minder vaak voor dan bij vrouwen. De bacteriën kunnen via de zaadleiders terechtkomen in de prostaat en de bijbal. Dit leidt soms tot een bijbalontsteking. Dat geeft heftige pijn in de balzak (scrotum),  soms  uitstralend naar de lies. In de balzak voel je een  zwelling.  De zaadstreng, die naar boven loopt, kan pijnlijk en gezwollen zijn. In een enkel geval kan een ontsteking van de bijbal een ontsteking van de bal veroorzaken. Dit geeft zwelling en pijn. Een ontsteking van de prostaat gaat gepaard met koorts en moeilijk en pijnlijk plassen. Bovendien geeft dit pijn in en rond de geslachtsorganen. De ontstekingen worden behandeld met medicijnen (antibiotica). Soms wordt ondersteunend ondergoed aangeraden, om de pijn te verlichten.

Onderzoek
Om vast te stellen of er sprake is van gonorroe, maakt de arts één of meer uitstrijkjes. Om na te gaan of je wellicht ook syfilis of misschien hiv-infectie hebt opgelopen, doet de arts meestal ook bloedonderzoek. Als de arts een bloedtest op een hiv-infectie gaat doen (de veroorzaker van AIDS), dan wordt dat eerst met jou overlegd.

Behandeling
Gonorroe wordt in één keer behandeld met een of meer injecties of pillen. Na korte tijd, bijv. één of twee  weken kan nacontrole plaatsvinden bijv. als de infectie in het buitenland of bij iemand uit het buitenland is opgelopen. Het kan zijn dat ook de partner(s) gonorroe heeft (hebben). Het is daarom belangrijk dat deze zich laat (laten) onderzoeken en eventueel behandelen. Tijdens de behandeling is het beter om geen seks te hebben. Zo  voorkom je dat jij en je  partner(s) elkaar over en weer blijven besmetten. Als je toch vrijt, gebruik dan een condoom. Als na de behandeling de klachten niet zijn verdwenen, ga dan terug naar de arts. Het kan zijn dat je tegelijk een gonorroe (druiper) en een chlamydia-infectie had of dat de gonorroe niet gevoelig was voor de gebruikte medicijnen.
(bron : huidziekten.nl)


Syfilis
(check nu snel even zelf of je hier last van hebt door op deze link te klikken)

Syfilis is een ernstige soa (seksueel overdraagbare aandoening). Als je er op tijd bij bent is het goed te genezen. De ziekte wordt veroorzaakt door een bacterie. Die nestelt zich in eerste instantie in de vagina, de penis of de anus en soms in de mond. Waar de infectie zit, is afhankelijk van de manier waarop je hebt gevreeën. De bacterie kan zich later via het bloed door het gehele lichaam verspreiden. 

Verschijnselen bij mannen en vrouwen 
Twee tot twaalf weken na infectie met syfilis ontstaan op de plaats, waar je geïnfecteerd bent, één of meer zweertjes. Dit kan op of in de penis, vagina, anus of mond zijn. Het zweertje kan ongeveer een centimeter groot worden, voelt hard aan en doet meestal geen pijn. Het zweertje is soms moeilijk te zien, omdat het in de vagina of in de anus kan zitten. De lymfeklieren in de buurt van het zweertje zijn opgezet. Ook zonder behandeling verdwijnt het zweertje vanzelf binnen twee à drie weken. De ziekte is echter niet weg. Enkele weken tot maanden later treedt het tweede stadium van de ziekte in. De bacterie is dan via de bloedbaan door het hele lichaam verspreid. 

Je kunt dan de volgende verschijnselen krijgen: 
  • vlekjes op de huid over het hele lichaam, vooral op de handpalmen en voetzolen. Deze vlekjes zijn niet altijd duidelijk zichtbaar en verdwijnen vanzelf. De ziekte verdwijnt echter niet;  
  • grieperig gevoel: hoofdpijn, keelpijn, moeheid, temperatuurverhoging;  
  • haaruitval, waardoor kale plekken op het hoofd ontstaan; 
  • oogklachten met oogbolontsteking en gezichtsverlies; 
  • een soort wratjes in de buurt van de geslachtsdelen of de anus. 

Mogelijke gevolgen bij mannen en vrouwen
Als je tijdens de eerste twee stadia van syfilis niet bent behandeld, kom je in het ’zogenaamde’ sluimerstadium. De bacteriën zijn nog steeds in het lichaam aanwezig zonder dat je er iets van hoeft te merken. Het eerste jaar en mogelijk ook het tweede jaar kan je de ziekte wel doorgeven aan anderen. In dit stadium is de ziekte alleen met bloedonderzoek aan te tonen. Later, vaak na jaren, kunnen verschillende organen beschadigd raken: het hart en de aorta (vaatverandering), de hersenen (geestelijke achteruitgang), het ruggenmerg (waardoor verlammingsverschijnselen kunnen optreden) en de botten (ontsteking). Iemand kan dan pas ontdekken ooit besmet te zijn geraakt zonder dat er eerder duidelijke tekenen van besmetting waren. Dat risico is nu kleiner dan toen er nog geen goede antibiotica waren, omdat veel mensen wel eens een antibioticum kuur krijgen (voor iets anders dan syfilis), waardoor ook (bij toeval) de syfilis bacterie gedood wordt. 

Onderzoek 
Om syfilis aan te tonen neemt de verpleegkundige bloed af en maakt eventueel een uitstrijkje van het vocht uit het zweertje. De arts zal in overleg met jou in principe ook een bloedtest aanvragen op een eventuele hiv-infectie (de veroorzaker van hiv). Meestal moet je ongeveer een week wachten op de uitslag. Het kan zijn dat het eerste bloedonderzoek geen afwijkingen aantoont en dat je moet terugkomen voor een tweede onderzoek. Uiterlijk drie maanden na onveilig seksueel contact kan met zekerheid worden uitgesloten of je geïnfecteerd bent. Bij de eerste zwangerschapscontrole wordt het bloed op syfilis onderzocht. Een syfilisinfectie kan namelijk tijdens de zwangerschap via de placenta worden overgedragen op het ongeboren kind. Als de infectie snel behandeld wordt, kan dat worden voorkomen. 

Behandeling 
De behandeling bestaat uit enkele penicilline-injecties. Na de eerste injectie(s) kan er een grieperige reactie optreden veroorzaakt door het dood gaan van de syfilis-bacteriën. Na de laatste injectie moet je nog enkele keren gedurende 1-2 jaar terugkomen voor bloedonderzoek en controle van eventuele klachten. Deze nacontroles zijn erg belangrijk, zeker bij hiv-geïnfecteerde personen. Als je alle benodigde injecties hebt gehad, kun je een ander niet meer infecteren. Pas dan is seksueel contact weer zonder risico. Tijdens de behandeling is het beter om geen seks te hebben. Zo voorkom je, dat jij en je partner elkaar over en weer blijven besmetten. Als je toch wilt vrijen, gebruik dan een condoom. 

Het is belangrijk om na te gaan met wie je sinds de infectie seksueel contact hebt gehad. Als de infectie in het sluimerstadium is en er waren vooraf geen duidelijke klachten, is het in ieder geval van belang dat je eventuele vaste partner en eventueel ook je kinderen worden onderzocht.
(bron : soaaids.nl)